Kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme kirıcılara nefes aldıracak. Evvelki gün TBMM’den geçen düzenleme 7 milyon haneyi ve bu hanelerde yaşayan 27 milyon kişiyi ilgilendiriyor. Tüketici dernekleri ve sivil toplum kuruluşları, düzenleye takviye verdi. Düzenlemeye ait uzmanların görüşleri şöyle:
CİDDİ MUHAFAZA SAĞLAYACAK
Avukat İbrahim Güllü (Tüketici Müracaat Merkezi Başkanı): 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere uygulanacak. 1 yıl geçerli olacak bir uygulama. Yüzde 25’lik bir üst hudut diyebiliriz. Bu uygulama yürürlüğe girmeden evvel yapılan kira kontratlarında bu sistem uygulanmayacak. TÜFE’nin o ayki oranı belirlenen üst hudut altındaysa, mesela yüzde 15-20 üzere, kira kontratındaki oran ona nazaran belirlenecek. Düşünceyi giderebilmek açısından kiracılar için hoş bir uygulama. Yaklaşık 7 milyon haneyi ve bu hanelerde yaşayan 27 milyon civarında kiracıyı kapsadığını düşünürsek, kiracıları sevindirecek bir uygulama. Yeni mesken kiralayacaklar da bu düzenlemeye ek edilebilir. Belediyedeki gayrimenkul rayiç bedelinin vergiye dahil matrahı üzerinden, üst hudut olarak belirlenecek yüzde 5’ini 6’sını yıllık kira bedeli olarak belirlenirse, bu yeni kiralayacaklar için de önemli bir müdafaa sağlanmış olur.
KAMU SİSTEMİ İÇİN GEREKLİ
Aydın Ağaoğlu (Tüketici Konfederasyonu Başkanı): Kira artışı TÜFE’ye nazaran belirlenecek. TÜFE diyelim ki kasımda yüzde 25’in altında çıktı. Bu takdirde yüzde 25 uygulanmaz. TÜFE yüzde 15 çıkarsa kira artışı yüzde 15, yüzde 20 çıkarsa yüzde 20 uygulanır. Lakin şayet TÜFE yüzde 40 çıkarsa yüzde 25 ile sonlandırılır. Mesken sahipleri kiraları belirlerken mülkiyet hakkına sığınıyor lakin mülkiyet hakkı kamu faydasına kullanılmaz. Yalnızca kira ile ilgili bir sınırlama getirilmek isteniyor. Bu da kamu tertibi açısından gerekli.
Avukat Ali Güvenç Kiraz (Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı): Bu ay mukaveleyi yenileyenler fırsattan yararlanamayacak. Onlar için TÜFE 12 ay ortalaması olan yüzde 39.33 oranı geçerlidir. Geriye dönük bir uygulama olmaz.
Uzatılması kelam konusu değil
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kira düzenlemesinin 1 Temmuz 2023’e kadar geçerli olacağını, uzatılmasının kelam konusu olmadığını söyledi. Bir televizyon kanalına katılan Bozdağ, “Türkiye’deki şu anki kurallar nedeniyle alınmış bir önlem düzenlemesi” dedi. Hükümetin, bir yandan konut sahibinin, başka yandan dar gelirli kiracıların hukukunu korumak üzere iki istikrar ortasında bir tercih yapma durumunda kaldığını söz eden Bozdağ, bu tercihi bir yılla sonlandırdıklarını kaydetti. Bozdağ, “Bir yıl sonra eski tertip neyse ona dönülecektir. Borçlar Kanunu’ndaki kararlar motamot, cari olarak devam edecektir” dedi.