Türkiye İsrafı Tedbire Vakfı, 2022 İsraf Raporu’nu yayımladı. Rapora nazaran Türkiye ulusal gelirinin yaklaşık yüzde 15’ini israf ediyor. Bunun rakamsal karşılığı 1 trilyon 81 milyar liraya denk düşüyor. Raporda, bir milyonda en fazla üç israfa müsaade veren ‘Altı Sigma İdare Yaklaşımı’ ile yapılan tahlile nazaran Türkiye’de 1 milyon süreçte 6 bin 210 israf yapılıyor.
BÜYÜK SU İSRAFI
Türkiye İsrafı Tedbire Vakfı’nın raporunda Türkiye’de yalnızca damlaya damlaya akıtan muslukla nedeniyle konuta başına 6 bin lira kaybın olduğuna ve Türkiye’deki konutların yüzde 10’unda bu türlü bir durum olduğunda, oluşan israfın yaklaşık 11 milyar lira olduğuna işaret ediliyor. Benzer formda bir kişinin günde iki defa 1 dakika boyunca musluk suyunu kapatmadan diş fırçalamasıyla yılda 8 ton su israfına neden olduğu bilgisine yer verilerek nüfusumuzun yalnızca yüzde 20’sinin bile bunu yapması durumunda toplam kaynak kaybının yaklaşık 13 milyar liraya ulaştığı hesaplanıyor.
15 MİLYAR LİRALIK BESİN İSRAFI
Türkiye’de öbür bir büyük israf alanı besin. Üretilen meyve zerzevatın en az yüzde 25-30’u daha sofraya ulaşmadan çöpe gidiyor. Araştırmalara nazaran besin israfının yüzde 42´si meskenlerde gerçekleşiyor. İsrafın yüzde 39’u üreticiler, yüzde 5’i perakendeciler, yüzde 14’ü de yemek bölümünde oluşuyor. Raporda bu tablonun 2021 yılı sonu prestijiyle maliyetinin 15 milyar doları bulduğu bilgisine yer veriliyor. Ayrıyeten Türkiye’de en çok kayıp ve israfın yüzde 53 ile zerzevat ve meyvede olduğuna bunun da maliyetinin 25 milyar lira olduğu varsayımına yer veriliyor.
Türkiye İsrafı Tedbire Vakfı’nın raporunda yalnızca prize boşa takılı fişlerin Türkiye’deki toplam elektriğin yüzde 5’ini tükettiğine ve her ay ortalama 60 milyon liranın boşa harcandığı bilgisine yer veriliyor. Raporda Türkiye’de konutlarda ısıtma ve aydınlatmada kullanılan gücün yüzde 35’inin israf edildiğine de dikkat çekiliyor.