Meltem Güneş / ANKARA – Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa finanse edilen ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından uygulanan IPARD Programı’ndan sağlanan desteklerle, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarınca 33 ile 277 milyon TL maliyetli 128 tesis yapıldı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede, kırsaldaki girişimcilere önemli desteklerde bulunan IPARD Programı’nın büyük ilgi gördüğünü belirtti. Yumaklı, Türkiye ve AB eş finansmanında yürütülen program kapsamında, AB standartlarında yatırımların hayata geçirilerek kırsaldaki ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesinin, kırsal nüfusun yaşam kalitesinin yükseltilmesinin ve kente göçün önlenmesinin amaçlandığını kaydetti.
Bakan Yumaklı, 2011 yılından beri uygulanan IPARD Programları kapsamında bugüne kadar girişimcilere toplam 45.7 milyar TL hibe desteği sağlandığı bilgisini verdi. Yumaklı, kadın ve gençlerin yatırımlarını öne çıkarmak için proje seçiminde ilave puan verildiğini belirterek, “Bugüne kadar Türkiye genelinde 6 bin 424 kadın ve 13 bin 645 genç yatırımcı IPARD desteklerinden faydalandı. Böylelikle AB kırsal kalkınma hibelerinin yüzde 67’si genç, yüzde 30’u kadın yatırımcılarımıza sağlandı” dedi.
Yatırım için dönüş
Yumaklı, kırsaldaki girişimcilerin yanı sıra yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının da IPARD desteklerine yoğun ilgi gösterdiğini vurgulayarak, gurbetçi girişimcilerin yatırım yapmak için Türkiye’ye geri döndüklerinin altını çizdi. Bu sayede Türkiye’ye yurt dışından yeni sermaye girişi olduğunu da söyleyen Yumaklı, “Tersine göç teşvik ediliyor, kırsalda kurulan modern tesislerde ülkemiz tarımı ve kırsal kalkınmasına ciddi katkılar sağlanıyor. Yurt dışından gelen vatandaşlarımız geldikleri ülkelerdeki tecrübelerini de ülkemize aktarıyor. Bugüne kadar, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız kendi öz sermayesini IPARD destekleriyle birleştirerek 33 ilimizde yatırım yaptı. Bu kapsamda toplam 277 milyon TL maliyetli yatırım ülkemize kazandırıldı ve bu yatırımlarla kurulan 128 tesiste 700 kişi istihdam ediliyor” diye konuştu. Yumaklı, kırsala yatırım yapmak isteyen girişimcileri desteklemeyi sürdüreceklerini belirtti.
IPARD nedir?
IPARD, AB tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek amacıyla oluşturulan Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın kırsal kalkınma bileşeni. Bugüne kadar 42 ilde uygulanan program, bu yıl ülke geneline yaygınlaştı. Böylece 81 ildeki girişimcilerin, tarım-gıda ve kırsal kalkınma alanında yapacakları yatırımlar için IPARD kaynaklarını kullanabilmesi sağlandı. Başvuruda büyük artış beklendiği için ulusal katkı oranı yüzde 25’ten yüzde 50’ye yükseltildi. IPARD III Programı’nın toplam bütçesi 555 milyon euro’dan 785 milyon euro’ya çıkarıldı. Programla, süt, kırmızı et, kanatlı eti, yumurta üreten işletmelerin yapım işleri, makine ekipman ile hizmet alımları ve görünürlük harcamaları desteklenirken, bu dönemde programa yem bitkileri yetiştiriciliği, solucan gübresi üretimi ve tuzlu suda kültür balıkçılığı gibi yeni destek alanları da eklendi. Proje başvurularının online sistem kayıtları “onlinebasvuru.tkdk.gov.tr” üzerinden yapılıyor.