Baklavada kullanılan Antep fıstığı ve şekerin zamlanması boş baklavadan sonra ‘şerbetsiz baklava’ periyodunu başlatıyor
Baklavada kullanılan Antep fıstığı ve şekerin zamlanması boş baklavadan sonra ‘şerbetsiz baklava’ periyodunu başlatıyor.
CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, baklavada kullanılan eserlerin tamamına fahiş artırımlar geldiğini belirterek, “Artan hayat pahalılığı, düşen alım gücü ve yüksek maliyetler nedeniyle ucuz olsun diye üretilen, boş baklava, boş tost, boş gözlemeden sonra şimdide şerbetsiz baklava devri başlayacak” dedi.
Yılmazkaya, Meclis’te Gaziantep baklavasıyla basın toplantısı düzenledi ve şunları söyledi:
*Fıstık çok değerli bir eser olup, ağacı dikiminden 15-20 yıl sonra fıstık meyvesini veren ve basamak etapta yaklaşık 10 yıl sonra tam randıman alınabilen bir eserdir.
*O kadar meşakkatli bir eserdir ki üreticilerimiz o ağaçlara adeta çocukları üzere bakmakta ve korumaktadır.
*Ülkemizdeki kuraklıktan ve susuzluktan ve birçok neden ötürü fıstık ağaçlarının varlığı ve fıstık üretimi de düşünceli periyotlar yaşamaktadır.
YÜZDE 300 ARTIRIM GELDİ
*İyi bir baklava için boz Antep fıstığı, tereyağı, şeker, un temel eserlerdir. Her şeyin fiyatı arttığı üzere bu eserlerinde fiyatlarının yaklaşık yüzde 300’lerde artışı yanı sıra güç ve işçilikteki artıştan ötürü artık marka eserimiz baklavanın yanına yaklaşılmaz oldu.
*Tüm dünyanın yemekleri ve tatlılarıyla tanıdığı ve bildiği, baklavanın beşiği olan Gaziantep’te, fiyatlar o kadar uçmuş ki beşerler ne yapacağını şaşırmış durumda!
Fotoğraf: Zekeriya ALBAYRAK
ŞERBETSİZ DÖNEM
*Geçtiğimiz aylarda fıstıkta yaşanan fahiş fiyat artışı yüzünden üreticiler durma noktasına gelen baklava satışlarını hareketlendirmek için boş baklava üretimine başlamıştı.
*Son gelen artırımlarla şeker fiyatlarının uçmasıyla artık de şerbetsiz baklava devri başlayacak.
*Baklavalık fıstığın 380-400 liralara satıldığı, şekerin 900-1100 TL’ye satıldığı bir devirde baklavanın fiyatı da 250 liraları geçti.
*Un fiyatlarındaki yüksek artışla birlikte, artık baklava üretimi ve tüketiminin ortadan kalkacağı bir periyoda giriyoruz. Beşerler bırakın baklava almayı, yakında baklavayı lakin müzelerde görebilecek.
*Artan hayat pahalılığı, düşen alım gücü ve yüksek maliyetler nedeniyle ucuz olsun diye üretilen, boş baklava, boş tost, boş gözlemeden sonra şimdide şerbetsiz baklava periyodu başlayacak bu gidişle…