ABD’nin New York kentindeki Metropolitan Sanat Müzesi’nde sergilenen, Antik Mısır’dan kalma 5 yapıta memleketler arası kaçakçılık soruşturması kapsamında en kondu. El konan eserler ortasında M.Ö. 450 ila M.Ö 250’de üretilmiş Çıkış Kitabı’ndan bir sahneyi betimleyen, boyalı bir dizi keten modülü yer alıyor. Çıkış Kitabı, 5 kısımlık Tevrat’ın ikinci cildi.
Independent Türkçe’de yeralan habere nazaran Manhattan Bölge Savcılığı yapıtların bedelinin toplam 3 milyon dolardan fazla olduğunu belirtiyor. Çıkış Kitabı fotoğrafının bedeli 1,6 milyon dolar ve 5 eser ortasında M.S. 54 ila 68’den kalma, pahası 1,2 milyon dolar olan bir bayan portresi de yer alıyor.
Mahkeme evraklarından birine nazaran, New York’taki bir eyalet hakimi yapıtlara 19 Mayıs’ta el konmasına karar verdi. Bölge savcılığı sözcüsü perşembe AFP’ye, “Emir gereği kesimlere el kondu” dedi. Sözcü yapıtların, Fransa’nın başşehri Paris’teki Louvre Müzesi’ni 2013 ve 2021 ortasında yöneten Jean-Luc Martinez’e yönelik soruşturmayla ilgili olduğunu söyledi.
Martinez geçen hafta dolandırıcılık ve yasadışı biçimde elde edilen yapıtların kaynağını geçersiz evraklarla gizlemekle suçlandı. Haftalık Fransız gazetesi Le Canard Enchaine’ye nazaran, öteki sanat uzmanlarının da kelam konusu dolandırıcılık faaliyetine karıştığı düşünülüyor. Olayı birinci haberleştiren The Arka Newspaper’a nazaran el konan 5 yapıtı müze 2013 ve 2015 ortasında satın aldı.
METROPOLİTAN MÜZESİ: HATA ÖRGÜTÜ KURBANI OLDUK
Metropolitan Sanat Müzesi sözcüsü müzenin milletlerarası bir cürüm örgütünün kurbanı olduğunu söylediği daha evvelki bir açıklamaya atıf yaptı. Müze, 2019’da Nedjemankh’ın yaldızlı lahdini Mısır’a iade etmişti. New York savcıları o periyot, yapıtın eski Mısır Devlet Lideri Hüsnü Mübarek’e karşı 2011’de çıkan isyanlar sırasında çalındığını tespit etmişti.
Metropolitan Sanat Müzesi lahdi 2017’de satın almış ve daha sonra palavra beyanlarla geçersiz evrakların kurbanı olduğunu açıklamıştı.
KAÇAKÇILIĞIN İZİ, MISIRDAN ALMANYA VE FIRANSA’YA UZANDI
Manhattan Bölge Savcılığı’nın 2019 tarihli raporuna nazaran birçok kişi lahdin müzeye satışına dahil olmuştu. Bu bireyler ortasında Almanya’nın Hamburg kentinde galeri sahibi olan ve şu an Paris’te tutuklu olan Roben Dib de var. Hakkındaki argümanları reddeden Dib’in yapıtların satışındaki kilit isim olduğu belirtiliyor. Müze son el koyma olayının akabinde da çalışanların kandırıldığını, soruşturma boyunca işbirliği içinde olduklarını ve olmaya da devam edeceklerini söyledi.
Fransız yetkililerse Arap Baharı protestoları sırasında yağmalanan modülleri Louvre’un Abu Dabi’deki şubesinin ele geçirip geçirmediğini tespit etmeye çalışıyor.
Faal savaş bölgelerindeki kültürel varlıkların yağmalanması 1954 Lahey Mukavelesine nazaran savaş kabahati kabul ediliyor.