Vali Zülkif Dağlı, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin koordinesiyle, bölge illerine de destek vermek amacıyla İstanbul ve Ankara’nın ardından Samsun’da da Türkiye’deki üçüncü Uluslararası Karar Merkezi’nin kurulduğunu söyledi. 2021 yılından beri KADİM’in kentte yaşayan yabancıların uyması gereken kurallar konusunda bilgilendirme yaptığını belirten Vali Dağlı, “İlimizde 48 bin 140 olan yabancı sayısı, yapılan çalışmalar sonucunda 29 bin 400’e düşmüştür” dedi.
BÖLGE İLLERİNE DE HİZMET VERİLİYOR
Türkiye’de göç yönetim politikasının 6458 sayılı Yabancı ve Uluslararası Koruma Kanunu’na göre yürütüldüğünü söyleyen Vali Dağlı, “İstanbul ve Ankara illerinden sonra ülkemizin üçüncü Uluslararası Karar Merkezi, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin destekleriyle bölge illerine de hizmet vermek üzere ilimizde hizmete açılmıştır. Karar merkezi sayesinde, ilimizde başvuru sahibi olarak ikamet eden yabancıların Samsun’da bekleme ve üçüncü ülkeye gitme süreleri kısaltılmış, hizmetlerin etkinliği daha da arttırılmıştır. 2023 yılı içerisinde Samsun’daki uluslararası koruma başvuru sahibi yabancıların mülakatlarının tamamlanmasına müteakip bölge illerinin talepleri değerlendirmeye alınacaktır. İlimizdeki yabancı sayılarına baktığımızda, 10 Şubat 2022 tarihinde ilimizde ikamet eden 25 bin 320’si ikamet eden, 12 bin 953’ü uluslararası korumalı, 10 bin 346’sı geçici korumalı olmak üzere toplamda 48 bin 140 iken, bugün itibarıyla 9 bin 756’sı ikamet eden, 10 bin 605’i uluslararası korumalı, 9 bin 39’u da geçici korumalı olmak üzere toplamda 29 bin 400 olmuştur. Görüldüğü gibi bu çalışmalarla 16 ayda yüzde 39’luk bir azalış meydana gelmiştir” diye konuştu.
‘KADİM, ÜLKEMİZİN EN KAPSAMLI GÖÇ DANIŞMA MERKEZİ’
KADİM’in faaliyetleri hakkında da bilgi veren Samsun Valisi Zülkif Dağlı, “İlimizdeki yabancıların Türkiye’de bulundukları süre boyunca yükümlülükleri hakkında bilgilendirmeleri sağlamak, uyacakları kurallar konusunda bilgilendirme yapabilmek amacıyla 2021 yılında KADİM adı altında ülkemizin en kapsamlı göç danışma merkezini kurarak hizmete aldık. Burası, eğitim, sağlık, istihdam, sosyal yardım, barınma ve sosyal uyum alanlarında 10 personelle hizmet vermektedir. KADİM bünyesinde 2023 yılının ilk 6 ayında, ayda ortalama 4 bin 336, ilk 6 ayda ise 26 bin 20 kişiye danışmanlık hizmeti verilmiş, 287 haneye ev ziyareti yapılmış, 212 kişiye Aile Danışmanlığı, manevi destek ve psiko-sosyal destek hizmeti verilmiştir. STK’larla KADİM bünyesinde 8 istişare ve değerlendirme toplantısı yapıldı. Mahalle muhtarlarına bilgilendirme ve tanıtım toplantıları yapıldı. KADİM’in faaliyete başladığı dönem sonrasında İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün iş yükünde yaklaşık yüzde 30’luk azalma meydana gelmiştir. Bu durum İl Göç İdaresi Müdürlüğü bünyesinde verilen hizmetlerin kalitesini arttırmanın yanında hizmet binası önünde sürekli olarak oluşan insan yoğunluğunu da azaltmıştır” ifadelerini kullandı.