Bakan Soylu: Duran Kalkan’ın protesto talimatını engelledik

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kanal D ekranlarında gündeme dair soruları yanıtlıyor.

İşte Bakan Soylu’nun açıklamalarından öne çıkanlar…

Bu yayından bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumu söylemek istiyorum. Bizim de milletimize bir şeyi göstermemiz gerekir. İnsanımız için neler yapıldığını, kimlerin ne fedakarlıklarla çalıştığını, bir taraftan hudut bölgelerinde, bir taraftan hudut ötesinde, bir taraftan buralarda vatandaşımızın taleplerine nasıl karşılık verildiğini göstermek istedik.

Burası 112 acil davet merkezi. Bu davet merkezinden Türkiye’de 81 tane var. Türkiye’deki davet merkezlerimize yaklaşık 300 bin davet geliyor. Birçok acil davet merkezi burada toplandı. Bu proje yaklaşık 12-13 yıl evvel başlamıştı. 15 Temmuz’dan sonra arkadaşlarımızla oturduk, Türkiye’nin bu türlü bir sistemi hak ettiğini konuştuk. Sayın Cumhurbaşkanımıza da bunu arz ettik ve 2021 yılı sonu itibariyle Türkiye’de 81 vilayette bu davet merkezlerinin tamamına geçtik. Bu davet merkezinde 1381 kişi çalışıyor. İstanbul’a 24 saat boyunca hizmet ediyorlar, vardiya yolu çalışıyorlar. Günde 45-50 bin davet yalnızca İstanbul’da alınıyor. Bütün burası, bu davetlerin tamamını alıp ilgili üniteleri yönlendirme kabiliyetine sahip.

“YÜZDE 65 ORANINDA TEMELSİZ DAVET VAR”

Günlük bir kadro kaygılarıyla dertlenen vatandaşlarımız da arıyorlar, onlara da uygun biçimde karşılık veriyorlar. Acil davet merkezi çok meşgul edilmemesi lazım. Türkiye genelinde yüzde 65 oranında temelsiz davet var. Bir yerde afet, sel varken yahut bir yerde zelzele olmuşsa bu bahiste bir ihbarı buraya ulaştıramaması manasına gelir. Bu her 100 davetten 67’sinin temelsiz davet olması fecî bir sayı. Bunu âlâ noktaya getiren bir vilayet var; Muğla birincisi. Vatandaşlarımıza çağrım var; buranın acil dışında meşgul edilmemesi lazım. Telefon denemek için burayı meşgul edenler var, arıyor, kapatıyor. 

Buradaki arkadaşlarımızın meşguliyetini ne kadar azaltırsak biz o kadar çok daha vatandaşımıza çabuk ulaşabilme anlayışını sergileriz. Buranın bir özelliği daha var. Biz buraya yeni elemen almamız lazım geldiğini söyledik. Üniversitelerin ilgili kısımlarından buraya çalışan aldık. Bu işin eğitimini almış arkadaşlarımız burada. Bir kota koyduk, yüzde 75’ini bu eğitimi alan arkadaşlarımızdan seçtik. Bu merkez dünyada gibisi olmayan bir merkezdir. Burada spor salonunda eğitim salonlarına kadar, basın merkezlerinden spor salonuna kadar her şey mevcuttur. Kendi gereksinimlerimize nazaran planladık. Bizim istediğimiz bir halde, dünyaya da baktık ve ondan evvel deneyimlerimizle yaptık.

“LOKASYONLARDAN KİŞİNİN NEREDE OLDUĞUNU TESPİT EDİYORUZ”

Bu davet merkezi dünyada en uygun yazılımı yapan davet merkezidir. Bizim mühendislerimizle gurur duymak lazım. Yeni kuşak yazılımla bir davet merkezi diyoruz bu davet merkezine. Örneğin; İstanbul’da gasp olayları diyelim. Bir grup mesken yangınları, motosiklet çalınmaları… Bu akıllı davet merkezi bu bilgilerin hepsini koordine ediyor, ilgili ilçe emniyet müdürlüklerine, ilgili karakollara, hepsine bu altyapıyla birlikte sizin bölgenizde bu olaylar oluyor, onun için buna ilişkin bir önlem alma kabiliyetiniz kelam konusu. Burada yalnızca telefonlara yanıt verilmiyor. Bir tek telefon numarasıyla… Tek numaraya döndürdüğümüz için 112 Acil Davet Merkezi telefonlardaki lokasyonlardan kişinin nerede olduğunu da tespit edebiliyor.

Bizim 81 vilayette güvenlik acil durum merkezimiz var. GAMER sistemine de 112 ihbarları masraf, orada da olayları izlerler. Bu olayları takip eden bir yapıya da sahip olan bir gözümüz daha var. Bu hem Ankara’da tüm Türkiye’deki kameraları izleyebilme özelliğine sahip. Birbiriyle çok uyumlu olan, olayların takibini yapabilen bir anlayışını gerçekleştirmektedir. Örneğin yangın oldu diyelim. Çabucak AFAD o bölgede kaç kişinin oturduğunu, isimlerin kimler olduğunu, BTK ile devreye girerek oradan baz veren bütün cep telefonlarını eşleştiren ve anında 112’ye atan yepisyeni bir sistemimiz var. Bunları bir teknoloji üssü olarak kıymetlendiriyoruz. Havalimanına geliyorsunuz diyelim, bir yabancı terörist savaşçı sizinle birlikte geliyor, onu biz yakalıyoruz. Geçen gün İngiltere’nin değerli bir katilini İstanbul Havalimanı’nda yakaladık. Bunu sağlayabilecek bir anlayışa sahip olduk. Vatandaşımızın hayatın olağan akışında karşılaşabilecek tüm riskleri kıymetlendirerek yapıyoruz.

“AFAD TAŞINABİLİR UYGULAMASIYLA POZİSYON BULUNABİLİYOR”

2021’deki asayiş olaylarında yalnızca 1 tane faili meçhulümüz var. Hırsızlıktan tutun cinayete kadar bütün olayların aydınlatılmasını sağladık. Burasını şöyle söz etmek gerekir; çok büyük bir bütünün bir kesimi. Bunu bir ambulansın içindeki kardeşimizle eşleştirebilirsiniz. Evvelden jandarmayla polisin telsizleri birbirlerini görmezdi. Artık jandarmayla polisin telsizlerin birbirini görmesi sağladık. Buna Ağrı’da başladık, tüm Türkiye’ye yayıyoruz. Diyelim telefon sisteminiz çöktü, irtibatı ne ile yapacaksınız? Bütün telsiz sistemlerini çalıştırabilecek yapıyı oluşturduk. AFAD’da Allah korusun zelzele oldu, enkazın altında kaldınız, biz sizi nasıl bulacağız. AFAD taşınabilir uygulaması yaptık, o sizin pozisyonumuzu bulabiliyor. Yalnızca butona basmanız kâfi.

SİBER ATAKLARA KARŞI ÇALIŞMALAR 

Hangi ülkeden, nereye geldiğini anında görüyoruz. Buna önlem alıyoruz. 24 saat siber akınlara karşı önemli bir nöbet sistemi vardır. Emniyetimizin savunma ünitesi var, tüm belediyelerimizin savunma ünitesi var. Bu kurumlar kendilerini izliyorlar, üçüncü bir göz olarak da biz izliyoruz, BTK da bir merkez olarak izliyor. Anında harekete geçiyoruz, anında kurumlara haber veriyoruz. Siber hücum geliyor ve arkadaşlar bunun nereden kaynaklandığını tespit ediyor. Karşı taraf da kendini geliştiriyor, biz de kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz. 

Rusya’da 100 bin kişi başına 75 kamera düşüyor. New York’ta bu kamera sayısı 45, Berlin’de 15-20, bizde 6. Biz bunlarda düşüğüz. Kent güvenliğini kameralar üzerinden sağlamaya çalışıyorlar. 2019 seçimleri öncesi muhtar toplantıları yapıyordum. Kağıthane’de bir muhtarımız dedi ki “Benim orada makus olaylar oluyor. Buna bizim mani olmamız gerekir. Bunun için şayet bana bir direk dikerseniz ben çok şad olurum” Biz bunu dedikten 1 ay sonra göndermişiz. Diyor ki söylemesi ayıptır birileri orada bayan pazarlamaya çalışıyorlar. Diyor ki siz direği diktiniz o iş bitti diyor. Bir otomobil geldi orada arkadaşlarına direği gösterdi diyor ve orada bir daha bu olay olmadı. Direk kendi başına bile bir caydırıcı, dünya bu sistemi çözmüş. Jandarmanın olduğu kırsal bölgelerde ASELSAN ile muahede yaptık. ASELSAN ilk etapta 15 bin kamera koyacak. Kentlerde yeni bir sistem daha getiriyoruz; 2 yıl içinde 30 bin ek kamera daha getiriyoruz.

DBP’Lİ VEKİLİN POLİSE YUMRUK ATMASINA TEPKİ

Maalesef bizde bir grup taassuplar var. Bir ekip da istismarlar var. Fakat şunu söz etmem gerekir; İngiltere’de artık yeni bir yasa çıkıyor. Tabi bu yasa tanımlanmamış bir kadro kabahatleri tanımlayan bir yasa. Örneğin; adliyenin önündeki korkuluklara kelepçeledi. Bu bizde tanımlanmamış bir kabahat. Sen toplumsal medya üzerinden insanları protesto ismine kamu nizamını bozmaya çağıramazsın diyor. Sen ülken için yapılan bir altyapı yatırımını protesto edemezsin. Mesela Londra’nın yeni yapılacak metro sistemine itiraz edemezsin diyor. Polisine de demiş ki bunlarla ilgili senin yetkini artırıyorum diyor. Twitter elimizde mi? Facebook elimizde mi? Bu yeni bir vesayet sistemi. Memleketler arası sistem bizi teslim almaya çalışıyor. Evvelce bunu gazetelerle yapıyorlardı, evvelce bu palavraları kendi kurdukları sistem üzerinden yapıyorlardı.

“DURAN KALKAN TALİMAT VERDİ”

Bundan 1 ay evvel Duran Kalkan bir talimat veriyor. Diyor ki Türkiye’nin her yerinden Apo’nun tecit edildiğini, protesto edebilmek için… Bir teröristin ne yapılması lazım? Bunun için 81 vilayetten Bursa Gemlik’e gideceksiniz ve burada bunu protesto edeceksiniz. Pekala biz ne yaptık bu talimatı izledik. Tekirdağ merkezli bir operasyon yaptık. İstihbaratımız, terör ünitelerimiz KCK tipi bir yapılanmayı tespit ettiler ve önemli bir operasyon yaptılar. Bu operasyonda Gemlik yürüyüşündeki tüm kodları biz aldık. Türkiye’nin hiçbir yerinde adım attırılmadı. İstanbul Kadıköy’de milletvekilleri de Gemlik’e gitmek istiyordu. 6 aylık İçişleri Bakanlığı yapan, her şeyi çok bilen Meral Akşener o denli söylediler… Biz bir terör yürüyüşüne müsaade edemeyiz. Polis çabucak engelliyor, başkaları de polisi zorlamaya çalışıyor, polis orada duruyor. Birincisi olağan kendileri dururlar, ikincisi kalkanla dururlar, üçüncüsü gaz sıkarlar ve dördüncüsü su sıkarlar. Ancak siz polise hakaret ediyorsunuz! Bunlar ahlaksızlar, bunun bilinmesini istiyorum. Seyahat Olayları’nda bir polisimiz, bir bayan geliyor. Çok yoruldunuz oğlum diyor, evet diyor, devlet misyonu diyor. Kaç yaşındasın oğlum diyor, 24 diyor. Evli misin diyor, evliyim diyor. Eşin meskende yalnız değil mi diyor. Benim oğlum senin eşinin yanına gitsin diyor. Orada yapmak istediği şey şu; polisin kendisine yapacağı davranışı, hatasız üzere gösterip mağdur olmak için bunu yapıyorsunuz. Kelamda milletvekilleri, ben bunlara milletvekili denmesine karşıyım. Bunlar PKK’nın militanı. Bunlar PKK’nın dışında en ufak bir adım atamazlar. Pervin Buldan’a Murat Karayılan’ın gönderdiği bir kaset var. Bunlar esirler. Terör örgütünün esiriler, hem o ideolojiye sahipler lakin kurtulmak isteseler de kurtulamazlar.

TERÖRLE MÜCADELE

Biz terörle çaba ederken yalnızca jandarmamız ve polisimiz terörle uğraş etmiyor. Cudi’de bir tenis turnuvası düzenleniyor, bir taraftan off-road müsabakası yapıyor, bir taraftan spor turnuvaları yapıyor. Hakkari’de on binlerce çocuğa kayak öğretiyor. Bu terörle çabadır. Devlet burada bilinmedik, bilindik birçok programı üst üste anlatabilme kabiliyetine sahip. Diyarbakır annelerinin orada bulunması bir umuttur. Bunu neden yazan çizmez olmaz, ABD binlerce TIR’la orayı finanse ediyor. Fransa oranın hava eğitimi veriyor. Almanya’da PKK yanlısı 14 bin 500 terörist olduğunu değerlendiriyorlar. Son 6-7 yıldır 295 kişi Almanya’da dağa gitti diyor. Bunlar bildikleri… Artık ABD, terör örgütünün elebaşlarıyla bir arada görüşüyor. BM’ye getiriyor ve mukavele imzalıyorlar. 

PKK’nın yöneticileriyle PYD’nin yöneticileri birebir. Ya arkadaş buna neden bu türlü bakıyorsunuz? Onun kaygısı şu, orada bir terör koridoru açacak… 

 

 

 

Yorum yapın

bursa escort kocaeli escort izmit escort escort bursa ankara escort pendik escort tuzla escort
görükle escort bursa escort bayan bursa merkez escort bursa sınırsız escort bursa otele gelen escort
bursa escort kusadası escort davutlar escort gorukle bursa görükle escort bursa bayan escort tuzla escort
bursa escort bursa merkez escort bursa ucuz escort
izmit escort kocaeli escort
bursa escort görükle escort paribahis ataşehir escort
kocaeli escort escort bayan yahya kaptan escort darıca escort gebze escort gölcük escort izmit escort kocaeli escort bayan izmit escort bayan izmit sınırsız escort izmit eve gelen escort izmit anal yapan escort izmit otele gelen escort
escort ankara
bursa escort mobil bahis
etlik escort kızılay escort bayan eryaman escort bayan
bursa escort bursa merkez escort görükle escort bursa sınırsız escort görükle escort bayan bursa bayan escort grandpashabet pin up cratosroyalbet casinolevant bets10 betebet setrabet marlabet marlabet tümbet 1xbet matbet dinamobet betcup betpark vevobahis pasacasino meritking bwin yeni giris bahisnow bahisnow kulisbet bahislion betsmove mobil giris adana escort casibom casibom casibom casibom jojobet jojobet jojobet jojobet