Bilecik’in Osmaneli ilçesinde 1900’lü yıllarda başlayan Lefke bezi dokumacılığı bir periyoda imza attıktan sonra sakinlik sürecine girmişti. İlçede dokumacılığın yine başlaması için süren çalışmalar sonuç verdi ve artık eserler ihracata hazırlanır hale geldi.
Bilecik’in Osmaneli ilçesinde son yıllarda bayan kooperatifinin çalışmalarıyla tekrar hayat bulan klâsik Lefke bezi dokumasıyla yapılan eserler, en son Hollanda’dan talep gördü.
Lefke bezi, 1980’lerde fabrikasyon eserlerin yaygınlaşmasıyla unutulmaya başladı. Son yıllarda açılan kurslarla canlandırılan üretim, Osmaneli Bayan Teşebbüsü Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin üyesi 7 bayan tarafından atölyelerinde sürdürülüyor.
Peşkir, peştamal, kese ve otantik çanta yapılıyor
Kooperatif üyeleri, el dokuma atölyesindeki tezgahlarda dokudukları Lefke bezinden; peşkir, peştamal, kese ve otantik çanta üzere ikramlık eşyalar üretiyor.
Bayanların el emeği eserleri, Lefke Han Sanat Atölyeleri’ndeki kooperatif merkezinden ve e-ticaretle iç piyasada, ilçedeki özel bir firmanın temsilcileri aracılığıyla da yurt dışında satışa sunuluyor.
Yılda 500 eser yurt dışına gidiyor
Kooperatif, yurt dışına yılda ortalama 500 kesim eser gönderiyor.
Kooperatif üyelerinden usta öğretici Gülay Durak, siparişleri karşılamak gayesiyle atölyedeki tezgahlarda ağır çalışma yürüttüklerini söyledi.
Durak, yurt içinde kamu kurum ve kuruluşlarının taleplerinin yanı sıra kişisel siparişler aldıklarını söz etti.
“Hollanda, Fransa ve ABD’ye eser gidiyor”
Yurt dışı satışları için özel daldan bir fabrikanın idare heyeti temsilcilerinin, kendilerine toplumsal sorumluluk projesi olarak dayanak verdiğini aktaran Durak, “Hollanda, Fransa ve ABD kaynaklı siparişlerimiz mevcut. Şu an ağır olarak giden eserlerimiz; peştamal, otantik çantalar, keseler ve peşkirler.” dedi.
Salgında üretime orta verilmedi
Koronavirüs salgını periyodunda Lefke bezi üretimine orta vermediklerini belirten Durak, dezavantajlı durumu avantaja çevirdiklerini anlattı.
“Unutulmuş bir bedeli hayata geçirdik”
Kooperatif üyesi Banu Erkal ise 6-7 yıldır Lefke bezi el dokumacılığı yaparak unutulmuş bir kıymeti hayata geçirdiklerini vurguladı.