IMF uzmanları savaşın global açlık dalgasına neden olabileceği ikazlarında bulunurken BM bilgilerinde Türkiye’de yetersiz beslenmenin son 3 ayda süratli bir halde arttığı görüldü.
Memleketler arası Para Fonu’nun (IMF) Finans ve Kalkınma isimli yayınında savaşın besin krizini körüklediği, Türkiye’nin de besin güvenliği riski olan ülkeler ortasında olduğu belirtildi.
Ayrıyeten Birleşmiş Milletler Dünya Besin Programı’nın açlık haritasında Türkiye’de yetersiz beslenmenin son periyotta süratli bir formda arttığı ve yetersiz beslenen kişi sayısının 14,8 milyona ulaştığı görüldü.
IMF yayınında Andrew Stanley tarafından kaleme alınan yazıda, “Çatışma, COVID ve iklim değişikliğinin açlık krizine yol açtı” denildi. Besin fiyatlarının son aylarda rekor düzeylere ulaştığı hatırlatılan yazıda, 2021’de besin fiyatlarının yüzde 23 arttığı, bunun nedeninin ekstrem hava şartlarının hasatlara ziyan vermesi ve güç maliyetlerinin artması olduğu belirtildi.
Yazıda uzun vadeli besin tüketim gereksinimlerini karşılayamayan insan sayısının birkaç yıl boyunca büyük ölçüde değişmeden kaldığı lakin 2020’de dünya çapında 118 milyon kişi arttığı belirtilirken mevcut iddiaların 2020’den itibaren 100 milyon kişi daha artarak 869 milyona ulaştığı belirtildi.
SAVAŞ AÇLIK RİSKİNİ BÜYÜTTÜ
2022 yılında ise Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ile birlikte global besin fiyatları endeksi tüm vakitlerin en yüksek düzeyine çıktı. Yazıda bahis ile ilgili şu değerlendirmeler yer aldı:
“İşgal, Ukrayna’nın Karadeniz limanlarını ve Rusya’nın ihracat kabiliyetini engellerken tarlaları bakımsız bıraktı. İki ülke, global buğday ihracatının yaklaşık dörtte birini oluşturuyor ve dünyada ticareti yapılan tüm tahılların yaklaşık sekizde birini sağlıyor.
Besin fiyatları öteki büyük global ekonomik zorluklarla birlikte artıyor. Enflasyon yükseliyor ve pandemi tedarik zincirlerini hırpalamaya devam ederken, iklim değişikliği daha fazla kuraklık, sel, sıcaklık ve orman yangınlarıyla dünyanın birçok tarım bölgesinde üretimi tehdit ediyor.”
TÜRKİYE’DE YETERSİZ BESLENME ARTIYOR
Yazıda ayrıyeten BM Dünya Besin Programı’nın açlık haritası da paylaşıldı. HungerMapLive olarak bilinen ve 9 Mayıs tarihinde güncellenen haritaya nazaran Türkiye’nin de ‘orta riskli ve istikrarlı’ kategorisinde olduğu görüldü.
Haritada ayrıyeten 82,3 milyon nüfuslu Türkiye’de yetersiz besin tüketimi olan kişi sayısının 3 ayda 410 bin kişi artarak 14,8 milyon bireye ulaştığı belirtildi. Mayıs ayında kâfi besine erişemeyen kişi sayısındaki 1 aylık artış ise yaklaşık 50 bin kişi oldu.
BM Besin Güvenliği Örgütü besin güvenliği riski haritası: Türkiye orta risk düzeyinde
EN YETERSİZ BESLENEN KENT ŞIRNAK
5 yaş altı çocukların yüzde 1,7’sinin ağır beslenme eksikliği olduğu belirtilirken kronik beslenme yetersizliği yaşayan 5 yaş altı çocukların oranı ise yüzde 6 oldu. Türkiye’de yetersiz besin tüketimin en yüksek olduğu kent ise Şırnak oldu. 540 bin nüfuslu Şırnak’ta 115,7 bin kişinin kâfi beslenmeye ulaşamadığı aktarıldı.
“Yetersiz beslenme” BM tarafından, ‘normal bir ömür sürdürülebilmesi için gerekli en az fizyolojik gereksinimleri karşılayamayacak kadar az kalori alınması durumu’ olarak tanımlanıyor.